Rodzaje patelni do smażenia, która nie przywierają

Patelnia to naczynie kuchenne, które jest najczęściej okrągłe i płaskie, a średnica wynosi około 20 – 30,5 centymetrów, inaczej mówiąc od 8 do 12 cali. Jest ona obok garnka i rondla podstawowym wyposażeniem każdej kuchni. Na rynku polskim, jak i zagranicznym mamy kilka rodzaj takiej patelni. Różnią się one od siebie rodzajem, z jakiego są wykonane, jak i powłoką wewnętrzną. W tym artykule scharakteryzuję wszystkie jej rodzaje, a tym samym dowiemy się, która patelnia nie przywiera potraw.

patelnia

Źródło: pixabay.com

Rodzaje patelni

Zatem patelnia może być: stalowa, miedziana, żeliwna, aluminiowa i emaliowana. Zacznijmy od patelni stalowej. Otóż patelnia tego typu jest wyjątkowo trwała, a także odporna na wszelkie zarysowania. Stal, z której, jest wykonana, nagrzewa się znacznie wolniej niż aluminium, ale za to bardzo dobrze rozprowadza ciepło. Jest ona praktyczna i uniwersalna. Co prawda wymaga smażenia potraw z wykorzystaniem tłuszczu, ale za to bez żadnych obaw można ją myć w zmywarce. Natomiast w trakcie smażenia można śmiało wykorzystać przybory i sztućce z jakiego się chce materiału, ponieważ nie ma obaw o zarysowaniu powierzchni. Niestety patelnia stalowa ma jedną bardzo ważną wadę, mianowicie są pewne trudności z jej myciem, zwłaszcza kiedy dojdzie do przypalenia dania.

Następny rodzaj patelni to patelnia miedziana. Nie jest ona zbyt powszechnie stosowana w warunkach domowych, za to często spotykana jest w gastronomii, gdyż dobrze rozprowadza ciepło.

Trzeci rodzaj patelni to patelnia żeliwna, która jest bardzo trwała i solidna, można na niej smażyć wszystko. Otóż żeliwo bardzo długo utrzymuje temperaturę, a niektóre patelnie z tego materiału można również wykorzystać w piekarniku, jeżeli oczywiście nie mają uchwytów z tworzywa albo drewna. Jedyną wadą tej patelni jest jej duża waga. Z tego też względu nie jest ona przeznaczona dla wszystkich.

Natomiast bardzo lekka jest patelnia aluminiowa, która bardzo szybko się rozgrzewa, ale niestety bardzo szybko też traci swoje ciepło. Taka patelnia aluminiowa zazwyczaj pokryta jest nieprzywierającą powłoką różnego typu, np. teflonową, która nie tylko usprawnia gotowanie i zapobiega przywieraniu potraw, lecz także ułatwia mycie.

No i ostatni piąty już rodzaj patelni to patelnia emaliowana. Jest to oczywiście najtańszy rodzaj patelni, która ma niewielką wytrzymałość mechaniczną. Poza tym taka patelnia bardzo podatna jest na przypalenia i ciężko się ją czyści.

Jak już wcześniej, mówiłam patelnie, mogą różnić się materiałem z jakiego są wykonane, jak i powłoką wewnętrzną, która może mieć różne właściwości i, z którą należy postępować w określony sposób.

Podział patelni ze względu na rodzaj powłoki wygląda następująco:

Mamy patelnię z powłoką ceramiczną i patelnię z powłoką teflonową. Czym one się różnią? Już wyjaśniam!

Otóż patelnia z powłoką ceramiczną wyróżnia się sporą wagą. Natomiast bezapelacyjną zaletą tej patelni jest wysoka odporność na zarysowania. Taka patelnia nagrzewa się równomiernie i świetnie oddaje ciepło. Powłoka takiej patelni może mieć różne kolory, nie zawsze bowiem białe wnętrze patelni oznacza, że jest to model ceramiczny. Pamiętajmy, żeby pod żadnym pozorem patelni z powłoką ceramiczną nie myć w zmywarce, ani narażać jej na nagły szok temperaturowy, nie powinno się rozgrzanej patelni zalewać lodowatą wodą. Poza tym taka powłoka ceramiczna nie powoduje przywierania, większości potraw można więc na niej smażyć bez użycia tłuszczu.

Natomiast patelnia z powłoką teflonową jest wciąż bardzo popularna i bardzo często wybierana. Teflon to bardzo trwały materiał, ale jednak może ulec zarysowaniu. Dlatego, aby jak najdłużej cieszyć się patelnią z powłoką teflonową, absolutnie nie należy myć ją w zmywarce, szorować, ani używać w trakcie smażenia sztućców metalowych. Najlepsze będą do tego przybory drewniane, z odpowiedniego tworzywa bądź z silikonu.

Zostaw komentarz