Dlaczego patelnia ceramiczna przywiera?

Każda pani domu na pewno zgodzi się ze mną, że patelnia ceramiczna to obowiązkowy element każdej kuchni. Mamy ich zwykle kilka różniących się od siebie wielkością albo rodzajem wykończenia. W tym artykule zajmę się jedynie patelnią ceramiczną. Napiszę czym ona się, charakteryzuje i dlaczego czasami przywiera.

Źródło: pixabay.com

Tak więc patelnia ceramiczna to nic innego, jak patelnia z powłoką ceramiczną. Wiele osób uważa, iż patelnia ceramiczna posiada jedynie wewnętrzną stronę wykończenia w białym kolorze. Nic bardziej mylnego, owszem powłoka ceramiczna bardzo często występuje w kolorze białym, ale może też występować w kolorze beżowym, czarnym, nie jest to wcale regułą. Większa część osób uważa również, że patelnia ceramiczna jest najlepsza do codziennego użytku. Coś w tym jest, bo rzeczywiście za patelnią ceramiczną przemawia wiele argumentów. Jakich? Taka patelnia ceramiczna jest wytrzymała i nie rysuje się tak szybko, jak inne modele. Poza tym jest ona bezpieczna dla naszego zdrowia i można śmiało na niej smażyć przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu, a nawet bez niego.

A właściwie, co to oznacza, że można smażyć na niej bez tłuszczu?

Otóż patelnia ceramiczna posiada powłokę ceramiczną inaczej zwaną też powłoką nieprzywieralną. Dzięki takiej powłoce pozwala ona na zdrowe smażenie bez tłuszczu. Z tego też względu patelnia ceramiczna jest idealna dla tych osób, które chcieliby jeść zdrowiej i ograniczyć spożywanie tłuszczów.

Ale, czy na pewno uda nam się zapobiec przywierania potraw do patelni ceramicznej? Nie zawsze! Dlaczego więc nasza patelnia ceramiczna może przywierać potrawy?

Dlatego, że częstym błędem w trakcie korzystania z patelni z powłoką ceramiczną jest nie dodawanie tłuszczu do smażenia. Otóż musimy koniecznie pamiętać, że nawet taka patelnia, która opisywana jest przez producentów jako taka, do której nic nie przywiera, potrzebuje tłuszczu do smażenia. Takie smażenie bez dodatku tłuszczu doprowadza do przegrzania się patelni. Co w konsekwencji w bardzo krótkim czasie może dojść do uszkodzenia powłoki, a tym samym do utraty jej właściwości nieprzywierających i przypalania się dań. Aby nasza patelnia ceramiczna nie, przywierała dodatkowo jeszcze, musimy zwrócić uwagę na temperaturę smażenia i tłuszcz jakiego używamy. Absolutnie nie doprowadzamy do używania patelni na najwyższej mocy palnika. Stosujmy też tłuszcz, który ulega powolnemu rozkładowi nawet w wysokiej temperaturze, taki jak: smalec bądź masło klarowane. Dzięki temu obniżymy prawdopodobieństwo przywierania i przypalania się jedzenia, nawet podczas smażenia na wysokiej mocy palnika. A jeśli coś jest nie tak z palnikiem i pomimo regulacji ogień jest zbyt duży, zawsze do naprawy tej usterki możemy wezwać serwis Technikan.pl

Zostaw komentarz