Co jest lepsze: sokowirówka, czy wyciskarka wolnoobrotowa?

Nie od dziś wiadomo jest, że soki powinno robić się samemu, bo są najzdrowsze! Tylko czym? I w tym właśnie momencie, mamy problem, na co się zdecydować. Sokowirówka, czy wyciskarka wolnoobrotowa? Co będzie lepsze?

Źródło: pixabay.com

Otóż pewne jest, że zarówno sokowirówka, jak i wyciskarka wolnoobrotowa to urządzenia gospodarstwa domowego, które pomogą w przygotowaniu domowych warzywnych bądź owocowych soków. Ale jedno urządzenie nie jest równe drugiemu. Zatem, co jest lepsze, sokowirówka, czy wyciskarka wolnoobrotowa? Aby choć trochę ułatwić decyzję, co wybrać. To w tym artykule pokrótce napiszę mechanizm działania obu tych urządzeń i wymienię zalety i wady obu tych sprzętów.
Tak więc wyciskarka wolnoobrotowa do soków to urządzenie, które w przeciwieństwie do sokowirówki, bardzo dokładnie i wolno zmiażdży każdy wrzucony do niej składnik. Takie zmiażdżone produkty przeciskane są przez sitko, przez które to zaczyna spływać sok. To urządzenie nie posiada ostrzy, a jego zasada działania opiera się jedynie na sile miażdżenia przez wałek ślimakowy. Tych wałków może być jeden bądź dwa. Zatem wyciskarka wolnoobrotowa do soków świetnie poradzi sobie z obróbką zielonych warzyw liściastych, a także z twardymi składnikami.
Zaletą takiej wyciskarki wolnoobrotowej to:
  • niskie obroty zapewniają więcej wartości odżywczych w soku i nie napowietrzają go
  • dobrze radzi sobie z warzywami liściastymi
  • uzyskany sok jest bardziej gęstszy i esencjonalny
  • sok pozostaje na dłużej świeży i nie musi być wypijany od razu
  • urządzenie to jest łatwe do wyczyszczenia
  • cicha praca takiej wyciskarki
Wady takiej wyciskarki wolnoobrotowej to:
  • wolne obroty to zdecydowanie dłuższa praca tego urządzenia
  • wyższa cena
owoce

Źródło: pixabay,com

Natomiast sokowirówka jest najpopularniejszym i najtańszym rodzajem urządzenia przeznaczonym do wyciskania soków. Jak już powiedziałam nie kosztuje dużo, a szybko obrabia duże ilości składników na sok. Jest tak, gdyż zasada działania takiej sokowirówki opiera się na rozdrobnieniu składników na gładką masę przy pomocy obracających się ostrzy. Takie posiekane składniki ulegają sile odśrodkowej, uzyskany miąższ dociskany jest do sitka, przez co przez małe otwory zaczyna przepływać sok. Ze względu na ostrza, które są w sokowirówce nadaje się ona szczególnie do twardych składników, takich jak: jabłko, marchew, burak. Nieco gorzej wypada przy robieniu soków z zieleniny i z drobnych owoców jagodowych.
Zalety takiej sokowirówki to:
  • wysokie obroty umożliwiają przygotowanie sporych ilości soku w krótkim czasie
  • znakomicie radzi sobie z twardymi składnikami
  • uzyskany z niej sok jest bardziej klarowny niż ten z wyciskarki
  • większy otwór pozwala na wrzucenie składników w całości, dlatego też nie ma potrzeby ich krojenia na małe kawałki
  • niższa cena
Wady takiej sokowirówki to:
  • nie polecana do soków z zieleniny i do drobnych owoców jagodowych
  • uzyskany sok ma mniejszą wartość odżywczą
  • sok szybciej traci świeżość i należy go wypić zaraz po przygotowaniu
  • sok ma więcej piany i jest bardziej wodnisty
  • głośna praca urządzenia
  • ograniczenie ciągłej pracy do kilku minut
  • skomplikowana budowa, co wiąże się z kłopotami przy czyszczeniu
Sokowirówka, czy wyciskarka wolnoobrotowa? Mam nadzieję, że po przeczytaniu powyższego artykułu będzie Wam znacznie łatwiej podjąć tą decyzję.

Zostaw komentarz